fredag 11 maj 2012

Euron stabiliserades på den asiatiska valutamarknaden

Grekland har närmat sig trygga katastrofhjälp innan skuldbetalningar förfaller i mitten av maj som finansminister George Papaconstantinou varnade investerare att de kommer att "förlora sina tröjor", om de räkna med att nationen kommer som standard.

Euron stabiliserades på den asiatiska valutamarknaden tidigt i morse efter den grekiska finansministern sade i går att stödet skulle komma i tid för att förhindra vad som skulle vara euroområdet första statsskulden standard även om det ökar indikationer på att de 45 miljarder euro krispaket kanske inte tillräckligt stor.

euron var stabil på omkring $ 1,3375 efter en kort heltäckande återhämtning på fredagen. Det föll så långt som $ 1,3201 i föregående session, den lägsta sedan april 2009, men det återvinns som Grekland försökte aktivera finansiellt stödpaket. Mot yenen, kantat euron fram 0,2% till 126,00 yen, efter att ha stigit 1% på fredagen.

Grekland har 8,5 miljarder euro är värt obligationer som förfaller den 19 maj så någon försening i mottagandet ekonomiskt stöd skulle kunna utlösa en sälja av tillgångar och skada den globala marknaden. Greklands skuld som uppgår till 115% av BNP, liksom ett budgetunderskott på nästan 14% har lett till stora problem bland investerare.        

skuldkris har dominerat dagordningen på helgerna G-20 möten i Washington. Kanadas finansminister Jim Flaherty sa till reportrar att en del i G-20 oroa planen nu skapad är "inte tillräckligt" och vill se till att alla undsättnings är en "engångsföreteelse".

"Grekland har överskuggat allt", säger Sophia Drossos, co-head den globala valuta-strategin på Morgan Stanley i New York. "Det är en vätska och snabbrörligt situation som har fångat uppmärksamheten hos marknaderna inte minst eftersom den har potential att bli en systemisk hot."

Även när Grekland drar nära att få stödet marknaderna fortfarande signalerar oro Greklands finanspolitiska elände inte kan vara över när landet försöker få ned sitt underskott tillbaka under EU: s gräns på 3% år 2012. En återhämtning på grekiska obligationer ger rann ut i sanden förra fredagen efter regeringens begäran om stöd, driver avkastningen på de två-åriga obligationsräntan till 10,23% efter den sjunkit till 9,63%. Detta är nästan tre gånger räntan på ett motsvarande tyska obligation.

Det finns fortfarande ett starkt motstånd mot stöd i Tyskland. Den tyska finansministern sade i helgen att alla lån är beroende "helt och hållet på om Grekland fortsätter under de kommande åren med den strikta besparingar Naturligtvis har lanserat". Tysklands regering måste stifta lagar innan stödet kan göras tillgänglig. Italiens finansminister Giulio Tremonti varnade Tyskland mot att dra fötterna, säger "Om din nästas hus brinna, det är inte till din fördel att luta dig tillbaka."

Men, sade Mr Papaconstantinou han trodde Tyskland skulle gå med på hjälp: "De är helt ombord på behovet av ett ramverk av villkor och fullt stöder ett beslut som Tyskland har undertecknats på nivån stats- och regeringen och på Euro gruppnivå. " Han sade också överbrygga lån kan vara möjlig om alla länder inte kan enas i tid. Han lovade att uppfylla alla åtaganden, och föreslog hans land skulle kunna samla in pengar genom att gå ombord på en privatisering program.

Europeiska centralbanken tjänstemän i Washington tonas ned spekulationer om att Greklands elände kunde spilla över till andra skuldsatta EU-länder. "Det finns ingen ekonomisk anledning till en smitta diskussion" ECB rådsmedlem Ewald Nowotny sade i en intervju.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.